Friday, 12 June 2009

Sappho - o vesnica inspiratie


  "A zecea muza ", a Greciei antice , pare o naluca in negura vremii si a istoriei. A fost frumoasa fizic , asa cum o arata putinele picturi ale vremii , si mult mai frumoasa psihic , exprimandu-si cele mai frumoase ganduri pentru natura , univers ,astrii ,apele insulei Lesbos, unde a fost nevoita sa stea exilata , si multe alte teme foarte interesante .
  Contemporanii au asociat-o cu orientarea sexuala - lesbianism . Multi nu stiu ca ea a fost casatorita , si chiar a avut o fetita- Kleïs.
  Legendele timpului -spun ca ea s-ar fii sinucis , motivul fiind unul sentimental.
Multe dintre poeziile ei au fost cenzurate mai tarziu, si putine texte s-au pastrat originale , fara ca" mana lui Dumnezeu "pe pamant sa nu o interzica .

Odată cu retragerea lucrărilor ei din norma academică (fenomen petrecut în tot Imperiul Bizantin), foarte puţine copii a lucrărilor ei au fost făcute de scribi. Totuşi, cei mai mari gânditori şi poeţi din Roma Antincă au continuat să o slăvească şi să compare mulţi scriitori şi poeţi cu ea .

  Aici am postat o poezie de-a Maestrei Sappho, pentru care ii multumesc pentru inspiratia si modelul ce a fost si va ramane in literatura universala.

  În grădina viselor

În grădina viselor, rozele înfloresc
Şi roua mângâie petalele suave de crin
În grădina viselor aştept şi îmi doresc
Să mai simt odată parfumul ei fin


În grădina viselor iubirea e în floare
Şi doar caldura ei durerea-mi alină
Aş vrea să prind flori în părul ei de soare
Şi să îmi mângâie sufletul cu vocea ei cristalină
 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.