Sunday 14 March 2010

365 de zile la romani


1 Ianuarie - romanul o incepe cu o zi libera , fiind obosit dupa festinul de Revelion .De la guvern este dat liber - nu se munceste .
2 Ianuarie - este dupa cum iese si din titlu 2 Ianuarie , a doua zi de dupa Revelion . A doua zi in care nu se munceste .
3 Ianuarie-pana pe cam 10 Ianuarie , romanul ( de la stat ) , si cateodata si chiar din sectorul privat , se odihneste , dupa anul ce a trecut atat de greu .
Jumatatea lunii Ianurie - birourile ( administratie , finante ,media ,presa etc ) dar si domeniul de stat ( spitale , scoli ,armata ), incep a-si deschide ochii plini de zapada , cu noi forte de munca .
Sfarsitul lunii - vestea zilei salariului infricoseaza romanul , oricare ar fii el , si unde ar muncii , la ziua respectiva .Leafa mica ii bantuie mintea , ii bantuie sufletul , il face depresiv total .

Luna februarie incepe in forta cu o sarbatoare nationala si sarbatorita de la catel pana la purcel-" Intampinarea Maicii Domnului ".Sarbatoare continua de la birou pana la santier.Drept urmare o alta zi in care romanul nu munceste oficial productiv.
Duminica 7 februarie o alta sarbatoare religioasa , "Duminica Lăsatului sec de carne ".Fiind duminica doar cativa romani isi pun oasele la munca , fiind obositi de restul saptamanii .Este momentul petrecerii .
Februarie este oficial luna indragostitilor, pe 14 romanul a adoptat Sf.Valentin ,iar daca pica intr-o zi a saptamanii , dragostea pluteste in aer .
Pe 28 Februarie ,sarbatoare de traditie a romanilor pentru iubire , cadouri , ursuleti de plus ,trandafiri ... da ,.ati ghicit- Dragobetele .Dragostea pluteste in aer , dezbateri la tv , grupuri anti- Sf.valentin si pro -Dragobete , circ politic ,scandaluri cu vedete ce te fac sa uiti tw problemele tale personale , fotbal televizat - local ,national si international .
Sfarsitul lunii -din dragoste pentru tine , patronul/seful , iti ofera banii in cont pe luna respectiva.Verifici banii la bancomat - incep planurile ,iti trec prin minte idei .. idei multe , dar fara succes .

1 Martie - ziua martisorului - cadouri , trandarfiri , felicitari ,urari de bine , de primavara . Iarna a trecut , a venit primavara - un nou inceput in viata ta . Ziua trece atat de repede incat de-abia astepti sa vina 8 Martie sa mai sarbatoresti o data primavara si femeia .Eternul mister al vietii tale !
9 Martie - sarbatoare nationala -Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. Gospodinele gatesc de zor mucenicii , cu diferite arome , se beau cele 40 de pahare de vin , ori ce ai tu pofta .O zi in care munca cade din nou din prioritate , este pe locul .. nici nu mai stii ...
25 Martie- Buna Vestire , cade clar intr-o zi a saptamanaii , colegele tale iti aduc delicatese din peste , se bea din plin , ca doar o data pe an este Buna Vestire . Concluzia - munca mai are de asteptat .
28 Martie - Floriile ,te bucuri , iti suni cunoscutii , le urezi sarbatoare placuta , munca nu este pe planul tau in ziua aceea , altceva mai important isi are locul in viata ta in momentul acela .

1 Aprilie - Ziua pacalelii , le pacalesti pe colege ca ai un copil si ai si o sotie .Ele te cred , pana la sfarsitul zilei . Ai iesit invingator din nou . Esti valoros lor ..ce mai !
O saptamana pana la Paste .
Saptamana de dinaintea Sfintei Sarbatori .
Te duci la Biserica, tii postul , te bucuri de tot si toate ce aduce aceasta sarbatoare - de la taierea mielului pana la alegerea vinului pe care il vei pune pe masa pascala .
Saptamana aceea este pentru tine o saptamana pioasa , grea - fizic si psihic , te gandesti , meditezi ..munca nu e in plan ..din nou !
Ziua Pascala - te bucuri , degusti vinul si carnea , guvernul este generos cu tine si iti ofera 3 zile de Pasti ,ca sa te trezesti , sa fii in forta cand te vei duce la munca .
A 4-a zi de Pasti -munca.Zi in care ar fii trebuit sa fie libera .Aduci oua vopsite la munca , glume , chicote cu colegele pe tema oualelor , aduci si o bucatica de carne sa le dovesti inca o data colegelor cate de bun bucatar esti tu ..
9 Aprilie- Izvorul Tamaduirii .Stire nationala . Cu mic cu mare ,se aduna la Biserica pentru a lua 1 litru de apa sfintita .Scandal , injuraturi ,sfintire , totul acolo - in curtea Bisericii , ori in curtea aditionala ei .Te duci si tu , munca este grea in ziua aceea , de-abia astepti sa pleci de acolo , de la scarbiciul care iti mananca nervii si bucuriile vietii.
Luna trece greu , cu scapari de munca ,cu acel ceva ce te-ar face activ intr-o secunda .
Sfarsitul lunii - salariul te devasteaza total .Incepi a-ti face iar planuri ,te intrebi ce si cum .. dar nici un raspuns ..inca.

1 Mai- Guvernul iti ofera iar liber la distractie . Fugi la mare , cu prietenii , cu colegii , foc de tabara , bere , mititei pe plaja , muzica , manele , gratare in aer liber , ai vrea sa o tii asa toata vara .
Mini- vacanta se prelungeste 2-3 zile . Seful intelege ,e baiat de gasca . A fost si el tanar , stie cum e cu tineretea .Fericirea o simti in vene , iubesti din nou ,nisipul te iubeste si el , iar apa marii te face sa nu mai fii stresat ..esti liber .
13 Mai - Ziua Inaltarii Domnului , zi ce coincide si cu Ziua Eroilor. Te duci la cimitir, impreuna cu colegii ,asezi flori pe morminte , plangi ,te gandesti la soarta , la viata trecatoare ,la tireti ,la tot .Acum te gandesti la singuratate ..trebuie sa faci ceva , sa isi aminteasca cineva de tine .
Ajuns acasa , festinul de rigoare- vin ,femei ,muzica .Viata e frumoasa .
21 Mai- Sfintii Constantin si Elena. Esti norocos iar ,ai colege si colegi cu numele magic . Sarbatoare extinsa la munca ,vin , prajiturele , imbratisari ,trandafiri .Ospatul tine pana tarziu.
A doua zi la munca esti obosit psihic ,iar fizic - picioarele ti le simti grele ,mainile fara vlaga , si peste toate astea ai si o migrena care nu iti da pace.Zi neproductiva , tu esti acolo , dar nu esti bun de nimic .
24 Mai-Sfanta Treime .Sarbatoare , munca , colegi , vin ,femei si putina muzica in surdina. E greu la munca si cu sarbatoarea asta. Ar trebui sa fac o petitie online pe care sa-i intreb pe romani daca nu ar fii bine daca in aceste zile s-ar sta acasa . Asa nu am mai amesteca sarbatoarea cu munca .
Sfarsitul lunii - stii ca trebuie sa te duci la bancomat , sa vezi banii tai ,munciti de tine din greu ,te apuca nervii ,frustrarea , te inrosesti la fata ,urlii in tine .. dar fara succes . Vestea e rea !

1 Iunie - Ziua copiilor , te bucuri iar , iti aduci aminte de copilaria ta, te nebuniile ce le faceai cand erai mic .A aparut iar soarele in viata ta , te gandesti ca a venit vara si trebuie sa te duci la mare , incepi sa cauti oferte ..marea te asteapta , si nu poti sa fii fara inima si sa nu te duci macar un week-end la mare .
Week-end-ul se prelungeste cateodata mai mult , seful intelege , te suna , te imbarbateaza , esti liber iar .Romania este tara mea, land of choice !
Sfarsitul lunii ,acelasi oras obscur ,fara viata ,distractia e pe litoral.Fugi des acolo pana la sfarsitul verii , cand intr-un sfarsit seful iti ofera concediu - 14 zile . Esti norocos .Te duci pe litoral la greci ,te bucuri iar de vreme buna , femei ,muzica ,bauturi fine. Simti ca asa ar trebui sa fie viata , nu intr-un birou urat si plin de creaturi ciudate.

15 August , te intorci din concediu , sarbatoare in tara , Adormirea Maicii Domnului . Iar esti norocos , ai colege cu numele Maria , te bucuri iar , seful te iarta iar , te iubeste - gata .Esti dintre cei mai buni angajati ai sai ,ce mai incoace -incolo .
Luna trece greu , calduri mari ,soare mult , nu ai aer conditionat , esti tratat ca un sclav .Te gandesti iar la multe ..dar fara nici un succes real.
sfarsitul lunii te lasa rece la buzunar , bani mai putini decat luna trecuta . De ce ? Cu ce am gresit ? Am prestat munca , am adus productivitate firmei ,viata e mizerabila in Romania .Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul - sa traiesti Bade-o,ca eu nu traiesc !

Luna septembrie -incepe cu ploi , cheful de munca se trateaza cu ceaiuri lungi la munca , pauze de tigara ,o pauza cu fata noua ,o vorba cu seful despre ce se intampla . A trecut ziua..o zi grea din viata ta.Astepti sa ajungi acasa , sa mai schimbi o vorba cu pisica ta ,si dupa somn , si dupa iar munca istovitoare.
8 Septembrie ,Ziua Nasterii Domnului ,sarbatoare la munca , cadouri ,felicitari , trandafiri , ospatul se duce in club , te distrezi iar , ce bine e sa fii tanar ..Ar trebui sa fie zi libera nu ?
14 Septembrie- Inaltarea Sfintei Cruci , cade iar intr-o saptamana ,vin , petrecere , stress la munca , telefoane , totul intr-o zi . E prea mult. Clar propun petitie online - zi libera si astazi .
23 Septembrie -Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, iti suni pe cei care Ion , Ioana , ori alte apelative derivand de la Ioan , cade iar intr-o zi a saptamanii , cu greu faci fata sarbatorii. Te duci in discoteca , dansezi ,bei .A doua zi munca - schimbi doua vorbe iar cu seful , ii spui de problemele tale , iti spune sa iei cateva zile libere neplatite , esti de acord. Iei o saptamana.
Trece saptamana. Revii in forta cateva ore.
Sfarsitul zilei .Realizezi ca ai prins o gripa urata . Trebuie sa te duci la doctor ,iar trebuie sa iti liber.Nervi,medicamente , doctori irascibili. Tu ramai calm .Tratezi problema .Te intorci la munca din concediul medical de data asta platit .
Vine sfarsitul lunii - iar te duci la acel bancomat. Il urasti pe zi ce trece.

Se anunta concerte in tara -cu bilet ori fara .Ii spui sefului .Raspuns pozitiv. Esti un norocos , ca ai asa sef.
Octombrie- se anunta friguros , ploios , totul in acea luna.
15 Octombrie -Cuvioasa Parascheva. Te duci repede la Iasi , drum greu, trenuri intarziate , nervi ,rugaciuni .Ajuns la Iasi , te asezi frumos la coada pana la intrarea in Biserica.Din motive stiute numai de tine , nu te poti duce a doua zi la munca.
26-27 Octombrie- Sfantul Dumitru . Numele tau . Sarbatorit cu mare fast la munca . Esti in al noulea cer . Esti promovat .Te bucuri iar.Ai muncit greu ca sa ajungi ce esti astazi .Esti mandru. Chefuiesti 3 zile la rand .
Sfarsitul lunii - bancomatul nu iti mai este dusman , este prietenul tau.Lui ii spui tot , el te asculta ..dar tace !

8 Noiembrie- Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil . Munca este grea . Cade iar in timpul saptamanii .Atentiile date colegiilor , atentie speciala sefului ,ii faci cumparaturi , ii cureti masina ,suni la bona acasa ,suni pe amanta ,suni peste tot . Zi obositoare pentru tine.
30 Noiembrie- Sf.Apostol Andrei,ocrotitorul Romaniei .Traiesti in tara lui Andrei ,Andreea , Deea ,si altele .Chef peste masura, maine e liber de la Guvern .

1 Decembrie- Ziua Nationala a Romaniei .Te duci la Alba-Iulia ,esti liber 3 zile datorita zilei nationale . Te bucuri , vorbesti cu persoane importante , faci fotografii ,il cunosti pe Presedintele tarii.Iei autograf, colegii cu siguranta or sa fie invidiosi pe norocul tau si succesul avut la Alba.
6 Decembrie- Sfantul Nicolae. Cumperi cadouri pentru copii sefului , iei toata mall-urile la rand ,cadou special pentru amanta ,pentru sotie ,pentru tine , pentru el .
Sarbatoare la munca ,liste pentru Craciun, invitatii pentru petrecerea data de sef pentru angajati .Tu esti cel care organizeaza totul .Ziua este scurta . Programul se termina de acum la 4 , in loc de 6-7 ca acum 2-3 luni in urma.
Pregatiri pentru petrecere pana la Craciun, telefoane , discutii cu seful, cadouri surpriza , e greu la munca in perioada asta .
23 Decembrie - 4 Ianuarie-Zile libere date de la Guvern , petrecere ,cadouri date si primite , oameni multumiti de rezultatele tale ,esti din ce in ce mai bun.Experienta isi spune clar cuvantul .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.