Friday 6 November 2009

Preotia de azi- seviciu ?


Anual in Romania se hirotonisesc mii de preoti .In mai toate orasele universitare , mai noi ori mai vechi exista specializari diverse ,printre care si cea de teologie , teologie cu o limba straina ori teologie - lb.romana .
Pasul urmator al tanarului absolvent de Teologie , este aceea de a-si ridica propriul lacas de cult , asta netinand seama de cheltuielile finaniciare si de unde provin ele .
Anual guvernul aproba sume exhorbitante pentru sfera spirituala a societatii romanesti ,aceste sume crescand destul de bine in fiecare trimestru al anului .
Avand in vedere ca latura spirituala a societatii romanesti este in principiu bugetara , salariile lor nu sunt deloc mici , in comparatie cu alti bugetari - sistemul sanitar , sistemul administrativ etc.
Comertul pe care il promoveaza diferitele manastiri , ori bisericute nu este controlat de nimeni ,impozitul pe acei bani nu exista .Pe langa faptul ca acele obiecte de cult au preturi diferite de la o manastire la alta , de la o biserica la alta , acest comert s-a mutat si online .Printr-o simpla cautare de la Google , veti observa multitudinea de site-uri special realizate de catre mai marii bisericii pentru a obtine mai multe venituri financiare , mai deloc taxate de catre statul roman.
Nu cred ca situatia asta se intampla numai in Romania , cred ca in orice tara majoritar crestin-ortodoxa , puterea bisericeasca nu este controlata de nimeni , iar veniturile ce vin de pe diverse cai- comert online , comert , diferite taxe pe care tu , ca si , crestin i le dai nu se duc intotdeauna si la statul roman , ci raman undeva in buzunarele lor .
Cu siguranta ati observat diversele vieti ale sfintilor scrise in versiuni diferite , de preoti de la manastiri ori biserici .Toti promoveaza ideea ca acea carte este cea mai buna , iar bunul crestin pe ea trebuie sa o citeasca , sa o pretuiasca , si mai mult sa o cumpere pentru rude , cunoscuti , prieteni , familie .
Diferitele meserii traditionale prezente in biserica ,gen lumanareasa ,clopotnic si cate or mai fii sunt detinute de persoane de multe ori fara scoala ori educatie adecvata muncii pe care o au .Intrarea in aceasta bransa se face de multe ori prin cunoscuti , si nu prin obisnuitul CV ori interviu .
Abuzul Bisericii in stat nu mai este o noutate . Datorita combaterii lui de catre comnunism , avantul lui acum este ca o arma in stat ce nici o putere politica nu o poate opri .
Cu totii stim ca Biserica a avut "turnatorii " lor la Securitate , iar cei care s-au opus intr-adevar au facut multi ani de inchisoare ,au trecut prin multe torturi datorita crezului in care au fost invatatati , crecuti ori educati de mai marii preoti de la acel timp .
Biserica este necesara statului , dar nu trebuie sa abuzeze de serviciile pe care le ofera , asa cum nici un angajat al unei mari companii nu fura bani , bunuri ori altceva .
Biserica , impreuna cu preotii sunt intermediari intre lumea de aici si lumea divina , iar abuzul de care dau dovada preotii in zilele noastre este de neconceput si ar trebui sanctionat ca atare .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.