Friday 8 January 2010
Cabaret de Bucuresti
Ma gandeam zilele astea la felul cum se distra lumea in trecut , si ma gandesc mai exact la perioada interbelica , in care viata mondena , cultura , arta , economia , si tot ce inseamna viata sociala a triumfat Articolul ce-l voi scrie este despre arta dansului , a senzualitatii imbinata cu mult siretlic .. considerata decadanta de marii eruditi ai societati , dar adorat de clasa de mijloc , si hulit de oamenii saraci ca dovada a unora de pact cu diavolul .
Multi din actorii care prestau la aceste cabareturi au ramas anonimi pentru multi dintre noi . Pe scenele lor amplasate in locatii centrale ori marginase au cantat si au dansat despre politica tarii , despre viata in general , despre iubire , despre bunele si relele ce-i inconjurau , lucruri cu adevarat importante ori pur si simplu banalitati .
Bucurestiului i s-a spus in acea perioada " Micul Paris " , ca un aport la dezvoltarea ce au avut-o aceste cabareturi in interiorul lui , afacerile micilor industriasi se faceau si se legau in acele locuri , lumea de vaza a Bucurestiului interbelic a fost marcata de acest simbol erotico- senzual , si chiar pamfletic la adresa autoritatilor .
Dansurile exotice , gen samba , ori cha-cha , au fost prezentate pentru prima data publicului bucurestean ,iar traditia de a continuat prin scoli de dans si ulterior licee de profil .Dansul cel mai cunoscut ramane CAN- CAN-ul ,dansul ce a provocat atata valva in jurul lui la acea vreme in Europa ...
Cabaretul a consacrat nume de exceptie in Europa , dar si in America - Marlene Dietrich, Ella Fitzgerald, Judy Garland, Bette Midler, Nina Simone, Frank Sinatra, Barbara Streisand, Edith Piaf, Charles Aznavours, Liza Minelli.
O figura emblematica pentru lumea senzuala a cabaretului ramane Josephine Baker, controversata dansatoare de culoare numita de Hemingway „cea mai senzationala femeie vazuta vreodata”.
Cabaretul va ramane in memoria mea ca un lucru daruit de eternitate pentru a face masele sa triumfe , sa cante si sa joace de fericire in jurul unei bauturi fine , a unor doamne imbracate in rochii de matase aduse din Occident , cu palarii cu paiete pe cap , si a unor domni imbrcati cu costume aduse din indepartata America ,imparfumati cu parfumuri fine ...totul intr-o atmosfera ce nu va mai veni niciodata !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Da, cabaretul... Mi se pare ca actualul nostru vocabular nu mai contine cuvinte care sa poata descrie cabaretul, cu acelasi farmec. :)
ReplyDelete