Wednesday 3 February 2010

Ganduri pierdute


Ma intrebam zilele astea cati tineri de varsta mea din Romania mai sunt dispusi sa faca voluntariat pentru o cauza nobila , gen - salvarea unui animal , curatenia unei strazi ,pastrarea si conservarea mediului inconjurator , conservarea si intretinerea unui monument istoric , de arta ,etc..
Observ pe bloguri , pe site-uri un contrast , si anume :"Eu pastrez Romania curata " , ori alte fraze de genul asta .Ceea ce vreau sa spun este urmatoarea idee - cati din cei care isi pun emblema cu Romania curata o si respecta , si o si intretin curata ?
Romania este printre primele tari din Europa la deseurile domestice de pe strazi , bulevarde , ape , rauri etc .Daca toti acesti oameni ce promoveaza acest titlu ar stii cum sa arunce mucul de tigara , hartia de la ciocalata ori punga gratis de la magazin , Romania intr-adevar ar fii curata .
Tomberoanele pentru deseurile reciclabile asezate strategic de catre primariile oraselor de obicei sunt goale , iar deseul in cauza sta in afara lui , si nu mi se pare moral ca , primarul sa vina sa curete gunoiul lui x si y , doar ca el este x si y si este prea de sange albastru sa adune de pe jos gunoiul personal .
Firmele in cauza , nu cred ca au vreo vina , deoarece ele isi fac datoria , dar individul nu are educatie , si nu se gandeste deloc la mediul pe care il respira si in care traieste .
De ce nu exista in Romania initiative ori implemetarea unor programe educative , in care tinerii sa fie constienti de mediul in care traiesc si sa il conserve ?
Cine a vazut Avatar ,stie ca in pelicula era promovat ecologismul .Ne place sa vedem spatiu verde , ne place sa calcam pe iarba , ne plac miresmele florilor , copacilor ,dar nu ne mai place sa le intretinem , sa le respectam .Tehnologia nu este de vina pentru avansarea ei , omul este singurul care distruge si nu doreste cu nici un chip pastrarea mediului inconjurator .
Sa luam un exemplu - ziua de 1 mai la romani:
Cu mic , cu mare , lumea se aduna pe plaja ori in padure .Se consuma diferite bauturi , mancaruri diverse etc .Dupa consumarea evenimentului , nici un om din cei prezenti la acest eveniment national , nu isi strange gunoiul .
Dupa cateva zile apar diferite imagini la tv , cu ce au facut oameni in paduri , ori pe plaje .Situatia e dramatica , dar romanul isi promite in sinea lui , ca la anul daca isi va aduce aminte , isi va aduna gunoiul dupa el .Promisiune binenteles uitata .
Multi se intreaba de ce prin alte parti ale globului curatenia in parc este impecabila .
In Anglia spre exemplu , rar ai sa vezi gunoi in parc , chiar daca a fost ospat national in parc .
Sa nu credeti cumva ca vine cineva in urma lor si aduna ? Nu , omul de rand este constient de ce are si pastreaza , ca data viitoare vine in acelasi loc , si vrea sa vada spatiul curat , nu plin de deseuri diverse .
Voluntariatul nu are nici o insemnatate pentru tineri , nici macar pentru o linie la CV. Mai bine treci un master , un doctorand , ori post-doctorand , decat sa treci ceva ce ai facut din inima , din nevoia de a-ti ajuta semenii . Interesul pentru un ban in plus la salariu este mai important decat o fapta neplatita.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.