Wednesday 3 February 2010

Voluntariat ori datorie morala ?


Am observat pe bloguri , si pe anumite site-uri emblema "Sa pastram Romania curata ". Banuiesc ca fraza se refera la spiritul civic , moral al individului care este ca un monstru gata sa distruga totul in urma lui .
Cine a vazut Avatarul , si-a dat seama ca pelicula promoveaza ecologismul .Nu stiu cati tineri mai promoveaza prin actiunile lor , mediul fiind victima , iar omul calaul lui . Tehnologia nu este de vina pentru avansarea ei , omul este singurul vinovat pentru distrugerea planetei .
Sa luam un exemplu pe care multi l-au experimentat de-a lungul traiului in Romania :
Ziua de 1 mai , Vama Veche :
Tinerii se aduna , in jurul cortului , ori unde gasesc , consuma bauturi , alcoolice ori nu , consuma diferite delicii locale .. dar tabloul nu se termina asa ... se termina cu tone de gunoi in urma lor .
Ce pretentii as mai putea avea de la batrani , ori de la copii ?
Voluntariatul de a face curatenie in urma ta este 0.
Un alt exemplu este urmatorul :
In Romania , in momentul de fata este zapada .Unde vezi cu ochii dai de zapada .
Cati din cei ce locuiesc la blocuri ori la case au avut bunavointa de a da zapada din fata casei , blocului ?
Multi asteapta ca primarul si firmele de curatenie sa faca asta in locul lor , ei fiind prea codosi , sa faca acest lucru umil in favoarea , pana la urma a lor .
Daca ninge este rau , soferii sunt de obicei nepregatiti ..si ei , ca si restul populatiei asteapta ca un brat forte venit de la primarie sa le ridice masina inzapezita ..
Exemplele sunt multe ..voluntariatul si spiritul de curatenie nu exista .
Daca toti ce isi afiseaza pe bloguri , site-uri emblema aceasta ar stii si cum sa recicleze , Romania ar fii o tara curata , mai frumoasa , iar oamenii ar trai intr-un mediu sanatos .
O simpla hartie , un simplu muc de tigara , o simpla punga primita gratis de la supermarket , daca ar fii reciclate , orasul , si totodata tara ar fii mai curate .
Incepem sa sustinem campanii pentru mediu , dar cand este 1 mai ,uiti cu totul de campanie si te comporti ca unul care nu este constient de ce are , si in curand nu va mai avea .
Ne batem cu pumnul in piept ca suntem artisti , oameni de valoare ai Romaniei contemporane , dar uitam ca arta are nevoie si de sprijin moral , nu numai financiar . Cati din bloggeri /bloggerite au fost voluntari la un muzeu ? Cati dintre voi stiu ce inseamna conservarea unui monument de arta ?Cati dintre voi stiu sa mai aprecieze natura , dupa ziua de 1 mai ?Ne bucuram de iarba , ca e verde , ca miroase frumos , ne bucuram de miresmele florilor , ne bucuram de tot ce este in jurul nostru , dar cati din noi mai si conserva , mai protejeaza natura , mai stie ca daca el nu o va proteja , urmasul lui va face la fel ca el ?

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.