Sunday 14 February 2010

Unirea Romaniei cu Republica Moldova



Subiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova este un subiect ce s-a mai dezbatut in Parlamentul Romaniei ,dupa `90, iar acum a revenit pe scena politica romaneasca din Parlament pana in ziarele locale si nationale .
Subiectul este unul controversat - pe de o parte nationalistii romani , in frunte cu presedintele tarii- domnul Traian Basescu ,care doresc o reintregire a neamului, stergand orice bariere dintre cele doua state , pan-Rusia , o parte a populatiei moldovene care in continuare considera ca Rusia este aliata ei , sprijinul ei neconditionat , si pe de alta parte - nationalistii moldoveni avandu-i ca lideri pe membrii Partidului National Liberal .
O eventuala unire cu Republica Moldova ar fii pentru un timp devastator pentru Romania .In momentul de fata ,Republica Moldova este cel mai sarac stat din Europa de Est ,Pib-ul national in ianuarie 2009 era de 233.4$/lună , ori vreo 200 de euro in aceasi perioada .
Populatia este inca dominata de spiritul comunist ce i-a umbrit viitorul de acum 60 de ani in urma .
Economia tarii dispune de suficiente resurse ,care , la fel , ca in restul Europei de Est nu sunt valorificate .Povara pe care ar reprezenta-o pentru Romania ar fii mai in intai in plan financiar- infrastructura tarii trebuie refacuta , sistemul politic reformat , reformele economice si financiare ar trebui grabite in urmatorii 10 ani , ca Republica Moldova sa fie la nivelul financiar al Romaniei .
Din raţiuni politice, o eventuală unificare nu ar cuprinde decât acea parte a Moldovei aflată la vest de râul Nistru, deoarece Transnistria, aflată de cealaltă parte a fluviului, refuză să facă parte din statul român. Pe de altă parte, oficialii transnistreni admit cauza unirii Moldovei cu România, atâta timp cât Transnistria nu e inclusă.
De jure , Transnistria apartine Moldovei , drept urmare si Romaniei .
Dar daca aceasta unire ar avea loc , evenimentul ar starni destule zvonuri la Moscova , incat ar implica si un conflict militar intre Rusia si noua Romanie formata ,si patria-mama.
Populatia tarii este formata din moldoveni -76,2% ,ucrainieni -8,3% ,rusi-5,9% ,gagauzi-4,4% ,romani 2,2% ,bulgari -1,9% .Recensamantul este valabil numai pentru Republica Moldova ,excluzand Transnistria .
Populatia tarii ar reprezenta pentru Bucuresti o povara in plus financiara ,pib-ul romanesc ar trebui Imi pun intrebarea acum :Romania ar fii capabila sa isi ia ce ii este de fapt al ei , cu riscurile unui eventual conflict militar in zona ?
O alta intrebare :Romanii sunt pregatiti sa isi intampine fratii de peste Prut ,cu aceasti ardoare cu care il intampina pe ardelean , oltean ori moldovean ?
Romanii sunt pregatiti sa raspunda in fata istoriei pentru ce s-a intamplat acum mai mult de 60 de ani in urma ?

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.