Wednesday 3 March 2010

Reintroducerea pedepsei cu moartea - pro sau contra ?


Ora 17.00, Romania , stirile de la ProTv.
Prima stire - o tanara a fost violata , in casa scarii ei de bloc ,nu exista martori oculari, nu exista dovezi .Victima este intrebata de polisti , cum si de ce s-a intamplat . Incep descrierile de rigoare , monotonia si plictisul polistitilor care iti arata clar in fata ca nu le pasa de tine , si mai ales de ce ai patit tu , TU fiind ,CLAR VINOVAT DE CE TI S-A INTAMPLAT .
A doua stire -o batrana a fost ucisa pe strada , in timp ce se intorcea de la oficiul postal cu pensia pe luna respectiva .Atacatorul a fugit cu banii ,dupa ce a omorat-o cu sange rece .
A treia stire - un copil a fost torturat de alti baieti mai mari ca el ,minori ca si el ,timp de mai multe luni ,si amentinat ca v-a fii omorat daca va spune cuiva ceva despre ce se intampla .

Politia Romana ce solutie gaseste la aceste cazuri?
O simpla judecata , care se lungeste pe mai multe luni , chiar ani ,o sentinta usoara , cativa ani la o inchisoare cunoscuta , in care omul este tratat ca un om integru , nu ca un om , care a facut ceva ce nu trebuia facut ,conditiile sunt atat de bune , incat chiar il pune pe faptas la intrebari minore , ca de exemplu :"De ce nu am facut asta mai devreme ? " , "E mai cald decat la mine acasa , nu ?"
"Chiar am si cu cine sa vorbesc ca sa mai treaca timpul ."
Legislatia din Romania a fost modificata dupa 1989 , iar pedeapsa cu moartea a fost scoasa in afara legii .
Cazurile mentionate mai sus , ar putea sa faca pe faptas dupa sentinta data pentru stat un om integru , un om care nu ar mai face asa ceva niciodata , un om care stie ca litera legii este sfanta si nu trebuie incalcata niciodata ?
Cheltuiala detinutului in inchisoare o plateste binevoitorul cetatean de rand roman ,paine care o munceste cateodata zi lumina , ajunge in fata unui neom , care nu stie sa aprecieze libertatea , iar inchisoarea devine de acum lumea lui .
Inchisorile sunt pline de acesti neoameni , care ar trebui sa moara pentru faptele lor ,nu sa fie o povara pe umerii angajatilor romani .
Moartea , oricare ar fii ea , ar fii o solutie mai ieftina si mai buna pentru bugetul Romaniei , si asa prins intr-un cerc vicios numit metaforic - criza economica !
Iar ca si incheiere - reintroducerea pedepsei cu moartea in Romania ar fii o solutie pentru Romania secolului al-21-lea , unde problema delicventelor , a crimelor , violurilor , incesturilor,a crescut covarsitor ?

4 comments:

  1. contra...pana la urma, moartea poate sa fie un sfarsit fericit pentru inculpat. Victima, o sa traiasca toata viata cu traume...si pe langa asta, cine suntem noi sa luam viata cuiva?...sincer mai degraba ii aplic aceiasi pedeapsa. Exemplu: ai violat? te inchid, si pun pe cineva sa te violeaze tot la 3 zile, pentru restul vietii, daca dupa 20 de ani ai inceput sa te obisnuiesti, am sa iti schimb pedeapsa, te chinui pana ceri tu moartea!
    P.S.
    lasa posibilitatea la comentarii sa ma pot semna si cu Nume/adresa web ;)

    ReplyDelete
  2. Buna .Iti multumesc pentru comentariu , si binenteles pentru o alta opinie diferita decat a mea .Am sa vad ce pot face cu setarile , sper sa iasa cum trebuie .Nu stiu prea bine cum , dar voi incerca .O zi buna in continuare!

    ReplyDelete
  3. Buna dimineata, Iulia.
    Subiectul este extrem de complicat. La prima vedere, da, asemenea brute ar merita tot ce e mai greu pe lumea asta. Dar pedeapsa cu moartea? Hmmm...
    Eu am vizitat cateva puscarii. Discutam despre doua categorii de detinuti, cei de lux ( iar astia de regula au fapte ce tin de fraude, inselaciuni etc) , astia si in iad ar gasi solutii sa beneficieze de tot confortul, si detinutii de rand, de la hoti, talhari si pana la ucigasi. In cazul lor lucrurile sunt mai complicate, depinde de fiecare in parte, de ce, cum, pentru ce au facut ce au facut... Pentru unii insa (eu am vorbit acum cativa ani cu doi frati inchisi pe viata pentru o crima)condamnarea la moarte ar fi fost cea mai simpla cale de a-si ispasi pedeapsa. Sunt cazuri si cazuri, pentru magistrati a aplica o asemenea pedeapsa ar insemna foarta multa chibzuinta, munca, impartialitate, corectidune, cunoastere etc, si, te rog sa ma crezi justitia romana nu e pregatita pentru asa ceva.

    ReplyDelete
  4. Hoinari = Cati Lupascu
    O zi faina!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.