Friday 17 June 2011

Jurnal de calatorie spre infinit- cap.7- Acasa


Era singur in casa.Deschise radioul si auzi o voce vesela .Erau strile :
"Astazi tovarasul Nicolae Ceausescu a fost in vizita la fabrica de conserve din Zalau.Productia merge foarte bine ,iar tovarasii muncitori sunt foarte multumiti de performante .
Maine tovarasul Nicolae Ceausescu se va duce intr-o alta regiune bogata a tarii-frumoasa Delta Dunarii.
Iar pentru ascultatori ,o informatie valoroasa-Delta Dunarii este unica in Republica Socialista Romania ,prin flora si fauna atat de rare si bine conservate prin sprijinul Partidului Comunist Roman.
Iar acum la incheire va propun sa ascultati un cantec drag noua ,clasei muncitorilor :"Tineret pe santier".
Brusc se ridica de pe scaun si il inchise.Stia fiecare vers al cantecului ,fiecare strigare ,fiecare simbol al cuvantului .
Corul cantecului inca ii rasuna in urechi .
Maine avea o zi de munca ,obisnuitul troc al produselor-oua ,gaini si lapte .Strangea banii pe care ii muncea din greu.
Pe la liceu nu se mai duse de ceva timp ,dar nu era inca greu sa ascunda faptul ca muncea.Datorita bunilor prieteni ai mamei sale era prezent tot timpul la ore.
Deschise televizorul.Culorile sumbre de alb si negru erau obisnuite pentru retina ochiului sau.Nu credea ca mai exista si altfel de televizoare pe lumea asta .Deasupra televizorului era asezat un peste de sticla ,de diferite nuante si o balerina .Ambele fusesera cumparata de mama sa intr-o vizita la Bucuresti .
Incepu sa cante la televizor -Macarale.
Ritmul ii placea dar il si obosea.Schimba postul.A doua alternativa era postul propagandist .Acum era aratata viata la tara :taranaul bucuros cum muncea pamantul ,familia cum se aduna seara la cina ,copii cum isi ajutau parintii pe camp .
Se uita lung la fetele celor aratate la televizor.Bucuria se citea pe fetele lor ,bunastarea o vedeai ,dar nu o puteai atinge .
Totul era feeric in tara asta .
Dupa ce termina documentarul cu viata la tara ,urma un alt documentar cu realizarile clasei muncitoare la oras:constructii de "cutii-de-chibrit",denumite blocuri ;fabrici -in care mii de muncitori lucrau bucurosi ;uzinele ;minele etc.
Visa cu ochii deschisi la televizor.Uita ca uraste sistemul ,uita ca nu tot timpul a fost asa .
Deveni unul de-al lor ..

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.