Sunday 18 April 2010

Calatorie in India la Shimla


M-am hotarat sa plec in India ,la Shimla .
Dar mai intai sa spun ce este Shimla ;Shimla este un orasel din Nord-Vestul Indiei.Orasul a beneficiat de multe facilitati ,si inca mai beneficiaza ,de pe timpul ocuparii britanice a Indiei. Datorita englezilor ,locuitorii din Shimla se bucura de un transport 100 % sigur , nu exista intarzieri ,ori anulari de trenuri -indiferent de vreme .Un alt aspect important al trecerii englezilor pe acolo a fost sistemul de educatie - in orasel exista cele mai bune universitati ale Indiei ,cele mai bune scoli particulare .
Shimla este intr-un fel un nod de legatura feroviar foarte important pentru orasele mai mari din jurul sau .
Acum dupa ce am vizitat Shimla ,dupa ce m-am bucurat de zapada fina si alba ,voi lua calea Romaniei.
Cfr Romania este o companie foarte veche ,poate chiar mai veche decat compania feroviara din Shimla .Anii de glorie ai sai au trecut de mult timp .Stirile sumbre in legatura cu deraierile de trenuri , accidente - in care isi pierd viata oamenii nevinovati ,ori raniti , sunt deja obisnuite in peisajul mioritic .O calatorie cu trenul de la Iasi la Timisoara nu ar trebui sa dureze in principiu mai mult de 5-6 ore. In realitate , ea poate sa tina si doua zile .De ce tine asa ?
Legaturile feroviare nu sunt bine coordonate ,trenurile circula cu viteza foarte mica ,traseele nu sunt bine construite ,ori intretinute .
O calatorie cu trenul in Romania se termina intr-un final cu un final neasteptat- nervi ,indiferenta afisata din partea personalului prea inaintat in varsta , si de multe ori superioritatea pe care ti-o arata ,tu , ca simplu cetatean ce ai indraznit sa folosesti serviciile lor ,si eventual sa intrebi ceva .
O calatorie cu trenul in Romania ar trebui sa te faca sa realizezi ca esti in secolul al-XXI-lea ,si nu undeva la sfarsit de secol al-XIX-lea ,inceput de secol al-XX-lea .
Vinovatii pentru impasul in care se afla Cfr-ul sunt de negasit cateodata .Este mai simplu sa arunci cu piatra decat sa rezolvi problema -spiritul civic individual a disparut o data cu gloria Cfr-ului.
Indienii sunt categorisiti foarte simplu in mentalitatea romaneasca , spunandu-le foarte simplu - tigani , ori alte apelative .
Dar individul roman nu isi da seama ca acel tigan de care vorbeste el cu atata convingere ,este mai bun decat el in sistemul feroviar ,invatamant ,turism ,etc.
Shimla este doar un oras ce poate face simplu concurenta cu un nod de legatura feroviar din Romania.
Imaginatia mi-a lasat un gust dulce in legatura cu Shimla si cu siguranta voi mai reveni la o calatorie cu trenul ,la o plimbare pe patine pe patinoarul amplasat in centrul orasului ,iar traditiile vechi si tinute pana in prezent de tineri ,pana si de copii ,merita apreciate si tinute bine in spiritul meu .

2 comments:

  1. Cândva CFR-ul a fost a doua armată. Şi cum în prezent armată nu mai este în România, nu mai este nici CFR.

    ReplyDelete
  2. Asta este foarte tragic pentru Romania , dar si pentru cei care locuiesc acolo ,si care depind intr-un fel sau altul de CFR.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.