Thursday, 3 February 2011

Jurnal de calatarie spre infinit- capitolul 2- Mama si fiul


Se duse spre casa lui , o casa batraneasca de pe strada Stefan cel Mare ,care avea poarta de culoarea gri ,iar mica gradinita din fata casei il facea sa viseze , sa simta altceva decat ura ,dispretul si detestarea fata de tot ce era in jurul lui.
Copacii batrani de pe strada ii aduceau aminte de nazbataiile pe care le facea cand era copil,strada inca mai avea acele pietre vechi la constructia ei ,iar drumul spre casa parea un drum fara capat si inceput.
Deschise usa de la casa ,mirosul de casa veche il facu sa deschida fereastra in secunda urmatoare .Se plimba putin prin casa ,si isi dadu seama ca este singur .
In curand va fii luni si va trebui sa se duca la liceu.Liceul era aproape de casa lui ,dar timpul petrecut acolo era unul bunicel ,nu era chiar pierdere de timp ,dar binenteles nu trebuia sa puna intrebari despre ce este dincolo de Republica Socialista Romania si de Rusia .
Auzise ca in vara vor fii excursii spre Rusia si tarile baltice.Deja visa ca avea sa se duca ,ca avea sa vada diavolul imbracat in haine militare ,va vedea gradioasele piete publice ,metroul -de care auzise ca merge cu o viteza incredibila ,iar masinile lor erau mult mai de calitate decat cele romanesti.
Isi scoase o conserva de carne din frigider si si-o incalzise la micul cuptor .Se gandi sa scrie un jurnal despre cum va fii cand va pleca din tara ,ce va vedea ,cum se numesc localitatile ,cum sunt oamenii si ce obiceiuri au.
Poate vreodata va ajunge cineva si mama lui va fii mandra de el ,si-l va aprecia asa cum este ,nu cum ar vrea ea sa fie.
Dupa 20 de minute ,se hotara sa plece la gara ,dupa mama sa.Stia cam in ce baruri isi facea veacul..
Pleca din casa mai mult infometat si insetat dupa mama sa ,dupa fiinta care i-a dat viata, dupa cea care l-a invatat sa vorbeasca si sa fie diferit fata de restul de copii cu care era prieten.
O cunoscuse altfel ,o femeie firava si delicata ,iubitoare de sotul ei si de copil ,dar ceva se intamplase cu ea ,de nu mai era ea .
Dar nu isi dadea seama de ce picase atat de mult in abis fara sa-i pese de el ,fara sa-i pasa de iubirea fata de el si de protectia lui ,asa cum ii spunea de multe ori.Avea sa ajunga un nimeni ,poate ..fara ajutorul ei ,fara sprijinul ei .
In scurt timp ajunse la gara.Era deja ora pranzului ,dar barbatii inca mai erau la baruri ,in loc sa fie la munca ori mai degraba acasa cu familiile lor.O vazuse.
Era beata si unul din barbati ii arunca monezi ca sa-l distreze.Dansul si muzica erau preferatele ei ,poate de aceea acum le folosea in alte scopuri.
Dansul nebun pe care il facea il facea sa isi doreasca sa nu mai fie fiul ei ,sa nu se fii nascut niciodata intr-o asemenea familie ,cu o asemenea mama.
Muzica canta din ce in ce mai tare ..
-Ce faci aici ? o intreba raspicat.Te faci de ras in fata unor betivani pentru cativa bani?Cum poti sa imi faci asta ?
-Simplu , uita-te si invata .Asta este o alta lectie pentru tine dragul mamii ..
Un barbat din spatele barului incepu sa-l masoare din cap pana in picioare ,si se rasti la el
-Ia zi ,ce-i cu tine aici ?N-ar trebui sa fii la scoala ?N-ai teme de facut ,hah?
-Ba da .. am ..dar vezi tu ,am nevoie de ea sa ma ajute ..
-Ea e ocupata acum ,nu vezi ?Se distreaza ,traieste viata ..nu ca tine pui de curva ..
-Pui de curva ,zici ?Eu sunt fiul ei ,iar ea nu are ce sa caute aici
Se duse spre ea ,si o apuca de brat incat nu mai avu nici o putere sa i se impotriveasca .
-Ce imi faci ?Lasa-ma sa imi vad de clienti,uite am 20 de bani ,si in curand pot sa fac mai mult decat 20 de bani ..
-Acum vii acasa ,maine daca vrei mai distrezi borfasii din oras .
Drumul pana acasa ii se paru lung ,greu de urcat si coborat .O privea lung ,fara sa-i mai spuna nimic.Stia ca daca ii va spune ceva va uita totul ,iar timpul petrecut in carciuma ii se va parea un vis ,nu o realitate.
Ajuns acasa ,vru sa o duca in camera ei ,dar ea nu avea aceleasi ganduri .
-Uita-te la mine copile ,daca pleci de aici ,vei fii mai rau decat mine ,ca sa fii cineva aici trebuie sa pupi in fund pe multi ,si la sfarsit sa nu te alegi cu nimic ,doar cu un vis naruit.Stiu ca vrei sa pleci ,am simtit asta de mult timp -dupa mine esti liber sa pleci oricand ,nu te tin cu forta ..Dar daca pleci ,sa stii ca aici ai o paine si o casa , pe care acolo nu o vei avea.Am sa te ajut cu ceva cu bani pentru pasaport ,dar bani de drum pana in Franta nu am ,si nici pe nimeni nu am acolo .E decizia ta ,pana la urma .Ai putea sa stai aici ,sa te duci la o scoala de meserii ori sa te duci la facultate la Bucuresti ,si apoi sa pleci unde vrei tu ..
-Am inteles mama ,dar sa stii ca am un plan-ma angajez la vreo ferma ,strang bani si asa pot sa plec unde vreau eu..
-La ferma e munca grea copile ..uite daca vrei te duci la nea Costache la alimentara si ajuti si tu pe acolo ,nu e mult dar e ceva ..
-Vorbeste cu el mai intai ,si apoi vad eu cum fac- ferma ori alimentara.
-Acum ma duc sa iau niste tuica sa sarbatorim venirea fiului pierdut la sanul mamei acasa ..Asta e baiatul meu !

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.