Thursday 10 February 2011

Jurnal de calatorie spre infinit Capitolul 3-Tuica si vinul


-Ia zi Costache poti sa vorbesti cu stapanul tau ,sa ii dai lui Marcel ceva de munca ?O sa iti dau si ceva in schimb ,ca stiu ca vrei de mult timp ..am tuica adusa din Ardeal si putin vin de Moldova ..
-Nu stiu ..oi vedea femeie ..pana una alta el nu trebuie sa termine liceul ?
-O sa-l termine el ,dar vrea bani acum ,stii tu banul ochiul dracului,ii sclipesc ochii dupa bani multi ...la fel ca taica-su..
Pleca de la alimentara lui nea Costache si trecu pe langa o biserica.Se inchina in gand ,si-si facu un Tatal Nostru repede ,fara sa se uite la biserica ori la cruce.
Militia era pe strazi la orice ora ,si nu stia ce va avea sa faca daca va veni dupa ea.
Cu mult timp in urma ,cand venira comunistii la putere ,trecu din "greseala " pe la o biserica din centrul orasului.La cateva zile dupa aceea ,veni militia la ea acasa ,si o duse la sediul ei.O batura si o torturara zile intregi ,de nu mai stia ce e cu ea.Totul se intamplase din cauza bisericii ,si a ce se petrecuse acolo.
Militienii crezusera ca e spion vestic si ca acolo are loc intalnirea membrilor . Binenteles ca ea nega totul ,dar o fortasera sa semneze hartii prin care era oficial membra a partidului comunist si turnatoare de renume .Cateodata venea Militia la ea acasa ,o lua la intrebari si binenteles o amentintau ca daca nu spune tot despre vecini si rude ,fiul ei va fii aruncat la canal ,iar ea va putrezi in vreo inchisoare din Rusia .De fiecare data spunea tot ,ii era teama de ei ,ii era teama de ce va spune ,ii era teama sa si gandeasca ..
Nu credea vreodata ca va ajunge asa ,in felul asta ,dar stia ca nu avea de ales.Daca se oprea ,in urmatoarea noapte va sta in beciul Militiei ,inconjurata de soareci ,va sta infometata ,iar bataile vor fii hrana ei zilnica .
Ajunsa acasa ,il vazu pe Marcel ca gatea .
-Ce faci aici ?Gatesti ? il intreba sarcastic
-Da ,am fost la o ferma ,si mi-a dat ceva legume .O sa fac o supa de legume ..sper sa iti placa..mama..
-Am fost la nea Costache si am vorbit cu el ..o sa ma mai duc si maine sa vorbesc ,daca nu mama ,la ferma ,acolo unde te-ai dus astazi si ai luat legumele.
-Sarut mana mama ,poate o fii ceva de bine ..maine ma duc la liceu ..o sa te gasesc acasa cand termin ?
-Nu stiu mama ,ma duc la Costache ,dupa aia ma duc sa vad de Aurel ,si poate trec si pe cimitir..
Luni era ziua in care trebuia sa treaca pe la Militie ,iar Aurel era cel care o punea sa faca diverse lucruri prin oras si iubitul oficial al ei.Stia ca era asteptata maine ,si trebuia sa-i spuna orice lui Marcel sa o lase in apele ei ,sa poata sa isi faca treaba.Trebuia sa-i spuna lui Aurel despre angajarea lui Marcel la magazin ,sa poata sa stranga bani ,si sa-i puna o vorba buna pe langa nea Costache.Marcel nu avea cum sa afle asta niciodata ,nu atata timp cat era cu Aurel..

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.