Wednesday 23 March 2011

Produsele eco=bio=organice


In Romania si in Estul Europei produsele naturiste se numesc mai nou eco ori bio.In Occident eu le-am gasit sub denumirea de organice.
Am vazut ieri un asa spus documentar la Pro tv ,despre aceste produse naturiste ,preparate numai pe baze naturale ,in conditii ideale etc.
Am ramas uimita si socata ,de mentalitatea oamenilor culti(doctori -care isi dadeau cu parerea de un anume produs natural) ,cum ca aceste produse sunt scumpe dar clar sunt si bune pentru sanatate,ca doar vorba aia ,daca vrei sa mananci sanatos ,trebuie sa platesti extra.
Un caz al documentarului mi-a ramas in memorie.Un anume Andrei ,fost muncitor it ,s-a lasat de meserie si s-a apucat de facut ceaiuri si dulceturi .Nimic rau in asta.
Dar..avem o problema .El nu vrea sa scrie pe eticheta ce contina dulceata lui si ceaiul lui.
Si ma intreb eu ,ca umil cumparator de produse organice ,cu ce m-as trezii acasa daca nu ar avea eticheta ,ori ar scrie cu un scris de asta gotic -dulceata de visine .
Poate eu sunt interesata cat zahar contine 100 de gr din 300 de gr cat are borcanul nu ?Poate ma intereseaza unde a fost facut si cat termen de valabilitate are ?
Ei bine,lucrurile astea nu sunt de mare interes pentru Andrei ,pentru ca el respecta retetele mamicii de casa ,si clar sunt bune si sanatoase pentru organism.
Un alt caz ,era al unuia care vindea lapte nepasteurizat.
Din cate stiu (poate ma insel !),laptele de natura asta nu este bun pentru organism din cauza grasimii ,de aia laptele se pasteurizeaza si se comercializeaza ulterior la supermarket.
Iar un domn foarte chipes il lauda pentru laptele de calitate ,iar pretul era dublu fata de cel obisnuit.Platesti dulblu pentru ceva prost pentru tine.
Dar ,si aici un dar.Aici domnul chipes avea o problema -de ce cel care produce nu face reclama si marketing ?De ce nu se ocupa mai mult de afacere ?De ce ? De ce?
Cumparatori nu erau prea multi in magazin ,iar acel lapte nepasteurizat il tinea intr-un fel de masina.Cu siguranta masina facea laptele nepasteurizat si de aceea era atat de eco ,atat de natural..:)
O alta problema ce a pus-o Pro tv-ul a fost aceea a produselor 100 % romanesti ,dar din cauza ca nu exista cineva care sa le faca munca taranilor ,si a celor care vor sa faca afacere ,binenteles nu exista bani si timp de alergat pentru hartii oficiale si pentru brand.
Ce turist strain ar cumpara ceva de la taranii romani in strainatate ,daca nu ar avea produsul eticheta ?
Cine i-ar crede pe ei ca acel produs este natural ,ca are ce spune el?
In tara sunt destui romani care cumpara pe incredere (lapte de la tarani ,branza ,smantana etc),dar in Anglia eu nu m-as baga sa cumpar pe incredere .
Asa de mare incredere au romanii in taranii lor ,ca ei isi permit sa puna aracet in lapte si in branza,ca sa fie mai bun si mai mult.
Sunt sigura ca ati auzit si voi zvonuri de acest fel prin orase ,si ca anumiti tarani sunt hoti iar altii nu.
In concluzie ,aveti grija pe cine va puneti increderea atunci cand cumparati de la acesti mici afaceristi de cartier ori de piata ,ca sanatatea e mult mai importanta decat spusele cuiva.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.