Sunday 27 June 2010

A ajuns facultatea un lux ?

Cand ma gandesc la anii se studentie ,vad de multe ori ,un gol imens in buzunar.Banii ,in cea mai mare parte de la parinti ,se duceau pe taxa ,o taxa ,zic eu prea mare pentru conditiile si ajutorul educational pe care il oferea facultatea in cauza.
Sa dau exemple ,pe care multi studenti in Romania il traiesc si multi de acum incolo or sa mai traiasca pe pielea lor.
Cursul -de obicei o carte ,scrisa de profesorul titular ,si dictata cuvant cu cuvant la asa zisul curs ,ori la seminar ,aceeasi discutie ,in care elevii nu aveau cum sa spuna ceva- sa schimbe idei ,opinii ,pentru ca profesorul in cauza acoperea totul.
La sfarsitul seminarului ,totul era exact ca la inceput-nimic schimbat ,nimic nou.O alta ora pierduta din viata de student.
Multe cursuri erau date pe sub mana de profesor,binenteles contra cost,ceea ce insemna xerox,mult xerox.Asta in cazul in care domnii nu aveau intentii sa faca cursul,ori isi luau vacanta tot anul ,si-i mai vedeam doar in sesiune.
Mai erau unii profesori care pur si simplu iti dadeau aluzii de mita,ca altfel te pastea o repetare a examenului in toamna.
Pe acesti ultimi profesori i-am detestat cumplit atunci ,ca si acum.
Si ma intreb oare ,de ce este taxa atat de mare la facultate ,pentru ca invatamantul se face mai mult xerox,mita este la ea acasa ,iar potentialii studentii ce ar vrea sa invete ceva de la facultate ,trebuie oricum sa stea cate 10 ore in biblioteca ,pentru a trece examenul?Unde se duc banii studentilor care platesc taxe ?
Cine ar trebui sa faca ceva ,si de fapt inchide ochii la neregulile ce se intampla de atatia ani in facultatile romanesti?

2 comments:

  1. Ma cam descurajezi ,tinand cont eu as vrea sa urmez o facultate din toamna.nu stiu daca este cam tarziu(24ani)dar si fara o facultate nu prea ai sansa sa obtii un loc de munca bun.

    ReplyDelete
  2. Iulian ,nu vreau sa descurajez pe nimeni cu articolul ,avand in vedere ,ca si eu ma voi duce la scoala iar ,dar nu in tara ,ci aici,in Uk.Facultatea e bine sa o faci ,dar sa cauti sa faci practica ,nu teorie .Experienta este foarte importanta ,teoria -cunostinte generale.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.