Thursday, 1 October 2009

Paul et Valerie



Croix ,aproape de Lille in Nordul Frantei . 1889. Se deschide prima patiserie Paul .Spitirul francez si atmosfera de acolo va ramane ca o amprenta vie in inimile melancolicilor si al anilor nebuni de dinaintea Marelui Razboi .

In 1958 se va deschide prima patiserie Paul , in Barcelona , o tara puternic traditionalista .Afacerea patiseriei traditionale franceze se extinde de-a lungul secolului in toata Spania . Succesul afacerii se datoreaza in primul rand calitatii produselor , muncii asidue a angajatilor , buna pregatire manageriala , dar si daruirea oamenilor din spatele afacerii .
Incet- incet , patiseria s-a extins peste tot in lume .In Londra sunt 10 patiserii .
Atmosfera este conceputa pentru oamenii burghezi melancolici , ramasi undeva la inceputul secolului al-19-lea .Prajiturile sunt concepute manual ,produsele de brutarie - nu putine la numar , se bucura de avantajul fainei aduse din Franta , ceea ce ofera gustului o savoare unica ,gustul prajiturilor , torturilor - de diferite forme si marimi , produsele se brutarie , te fac sa te simti unic/a ; chelnerii si chelneritele poarta vechea uniforma .

O alta cafenea cu traditie din Londra este Patisserie Valerie . Anul nasterii patiseriei in Londra este 1926 .Atmosfera este similara lui Paul .Deserturile , main- mealul ,sunt concepute manual , calitatea produselor , aspectul , este de necontestat de a fi excelent .

In multitudinea culturala din Londra , aceste doua nume isi fac competitie una alteia ,dar totodata ducand clientul pe un taram neatins de zgomotul masinilor , al vitezei internetului ori al vitezei vietii .
Linistea ce ti-o confera aceste patiserii este unica , atmosfera este desavarsita acolo unde sunt amplasate , chiar daca sunt in zone aglomerate , atmosfera creata de ele , te fac sa crezi ca traiesti boem , ca masinile sunt inca pe aburi , trasurele inca mai circula pe strazi .. ca timpul s-a oprit pentru ele .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.